In dit artikel:

Verzwaringsdeken Kind
Blog

Een verzwaringsdeken voor kinderen?

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen

Slaapt je kindje onrustig, valt moeilijk inslaap of wordt vaak wakker? Dan is een verzwaringsdeken wellicht de oplossing. Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over een verzwaringsdeken voor kinderen

Het kan als ouder ontzettend frustrerend zijn als je kind slecht slaapt. Niet alleen heeft een slechte nachtrust invloed op het gedrag en de gemoedstoestand van jouw kind, maar het beïnvloed jezelf ook. Een verzwaarde deken kan de oplossing bieden, zodat je kind en jij tot rust kunnen komen. 

In dit artikel komen de volgende vragen aan bod:

  1. Wat is een verzwaringsdeken? 
  2. Hoe werkt een verzwaringsdeken bij een kind? 
  3. Is een verzwaringsdeken geschikt voor ieder kind? 
  4. Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?
  5. Wat voor voordelen heeft een kind van een verzwaringsdeken? 
  6. Welk gewicht verzwaringsdeken heeft mijn kind nodig? 
  7. Hoe was ik de verzwaringsdeken van mijn kind?
  8. Verzwaringsdekens voor kinderen met ADHD, ADD en Autisme?
  9. Ervaringen verzwaringsdeken kind

Wat is een verzwaringsdeken?  

Een verzwaringsdeken, ook wel bekend als weighted blanket, is letterlijk een verzwaarde deken. Het extra gewicht geeft het lichaam een geborgen en veilig gevoel. Hierdoor kan het lichaam makkelijker ontspannen en sneller in slaap vallen. Wie gebruikt maakt van een verzwaringsdeken komt in een diepere slaap terecht en zal minder snel wakker worden door draaien en woelen. 

De deken is oorspronkelijk ontwikkeld om kinderen met ADD, ADHD en Autisme die last hadden van overprikkelingsklachten te helpen. Later bleek dat iedereen baat kan hebben bij het gebruiken van een verzwaringsdeken. Verzwaringsdekens bieden een natuurlijke oplossing voor slechte slapers en worden daarom steeds populairder. 

Verzwaringsdeken Kind Bundel Sterren

Hoe werkt een verzwaringsdeken voor kinderen? 

Een verzwaringsdeken oefent een lichte druk uit op het zenuwstelsel van het kind. In de wetenschap wordt dit fenomeen ‘Diepe Druk Stimulatie’ genoemd. Door het geborgen gevoel wordt het slaap hormoon melatonine en het geluk hormoon serotonine vrijgelaten. Daarnaast wordt de aanmaak van het stress hormoon cortisol geremd. 

Een mens heeft een aangeboren behoefte aan een geborgen en veilig gevoel. Dit begint al in de baarmoeder. De plek waar de foetus op de meest veilige en geborgen plek zit totdat het volgroeid is. Dit veilig en geborgen gevoel krijgen wij ook wanneer wij elkaar willen troosten. Dan geven wij vaak een stevige knuffel. Hetzelfde principe wordt bij een verzwaringsdeken toegepast. 

Is een verzwaringsdeken geschikt voor ieder kind? 

Ieder kind dat slecht of onrustig slaapt kan baat hebben bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Daarnaast hebben kinderen met ADHD, ADD, Autisme of een angststoornis extra baat bij een verzwaringsdeken. De verzwaringsdeken helpt overprikkeling te kalmeren en het kind tot rust te brengen. 

Verzwaringsdekens zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. De belangrijkste vereiste bij het gebruik van een verzwaringsdeken is dat het kind te allen tijde de deken zelfstandig van zich af kan doen. 

Verzwaringsdeken kinder sterren slapen

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken voor kinderen vervangt het normale dekbed. Zorg dus dat het lichaam van je kind onder de verzwaringsdeken ligt. De vulling van de Simply Cosy verzwaringsdeken (hypoallergene glazen micro korrels), leidt de warmte van het lichaam goed weg waardoor je kind het niet snel te warm zal hebben. Daarnaast zijn de Simply Cosy Verzwaringsdeken hoezen dubbelzijdig. Je kind kan dus kiezen tussen een zacht en warme minky zijde of een koelende katoenen zijde. Hierdoor is de verzwaringsdeken ook voor kinderen geschikt voor ieder seizoen. 

Het kan voor je kind even wennen zijn om een verzwaringsdeken te gebruiken. Bij de meeste kinderen zijn de effecten al merkbaar binnen enkele dagen, echter het kan soms langer duren. Geef het lichaam van je kind tijd om aan de deken te wennen. Wij raden om je kind minimaal 14 dagen tijd te geven om te wennen aan de verzwaringsdeken. 

Niet alleen helpt een verzwaringsdeken je kind ’s nachts beter slapen, de deken kan ook op de bank, tijdens het leren of lezen gebruikt worden. Je kind kan de deken over haar/zijn benen leggen tijdens het zitten op de bank, of de deken helemaal om zich heen slaan. Je kind zal makkelijker tot rust komen door het gebruik van een verzwaringsdeken overdag.

Wat voor voordelen heeft een kind van een verzwaringsdeken?

Beter slapen

Als jouw kind moeite heeft met rustig worden tijden of voor bedtijd, is een verzwaringsdeken precies wat zij nodig hebben. De verzwaarde deken is een natuurlijk en rustgevend middel om kinderen makkelijker en dieper te laten slapen. 

Betere focus

Een uitgerust kind kan makkelijker concentratie behouden. Focus is essentieel voor academische en sociale ontwikkeling. 

Lichamelijke en geestelijke rust

Een verzwaringsdeken kan angstige en onrustige gevoelen van een kind verminderen. Na een dag vol prikkels, helpt de deken lichamelijk en geestelijk tot rust te komen.

Helpt bij ADHD, ADD en Autism 

De diepe druk van een verzwaringsdeken helpt kinderen (en volwassenen) met autisme of ADHD omgaan met symptomen van overprikkeling en hyperactiviteit. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen met dergelijke aandoeningen profijt hebben van diepe druk stimulatie (Deep touch pressure stimulation). 

Verzwaringsdeken Kind voordelen

Welk gewicht verzwaringsdeken heeft mijn kind nodig? 

Het aanbevolen gewicht van een verzwaringsdeken van je kind is ongeveer 10% van het lichaamsgewicht. Dit is een richtlijn en geen harde eis. 

15 tot 29 Kilo: 2,5 KG 

29 tot 45 KG: 3,5 KG 

Hoe was ik de verzwaringsdeken van mijn kind? 

De verzwaringsdeken zelf (binnenkant) kun je het beste zo min mogelijk wassen. Gelukkig heeft Simply Cosy afneembare hoezen die je gemakkelijk in de wasmachine kunt wassen. Wij raden aan om de hoezen op 30 tot 40 graden te wassen en hangend te drogen. 

Mocht je toch ooit de verzwaringsdeken willen wassen kan dit ook. De verzwaringsdeken was je in een handwas met fijnwasmiddel. Om te voorkomen dat de deken rekt of scheurt adviseren wij om de verzwaringsdeken plat te drogen op een droogrek. 

Mocht er een hardnekkige vlek op zitten kan deze ook verwijderd worden door gebruik te maken van vlekverwijderaar zonder bleekmiddel. Boen de plek voorzichtig schoon met je vingers of een tandenborstel. 

Verzwaringsdekens voor kinderen met ADHD, ADD en Autisme 

ADHD/ADD

Kinderen met ADHD hebben moeite met het omgaan met emotie, stress en het op de juiste manier kunnen kalmeren. Ook concentratieproblemen en overprikkeling behoren tot de gevolgen van ADHD. Een verzwaringsdeken zorgt voor een verhoogde aanmaak van de stof serotonine en melatonine. De stof serotonine is verantwoordelijk voor concentratie, gemoedstoestand en slaap. De stof komt bij kinderen met ADHD in minderen mate voor. Een verzwaringsdeken is dus een natuurlijke manier om serotonine te verhogen. Daarnaast kan een kind sneller schakelen van hoge energie en lage energie door gebruik te maken van een verzwaringsdeken. 

Autisme

Veel kinderen in met het Autisme Spectrum Stoornis (ASS) hebben moeite zintuigelijke informatie te verwerken. Moeite met het verwerken van zintuigelijke informatie en interne emotie hebben vaak overprikkeling, angstklacht en slecht slapen als gevolg. Verzwaringsdekens geven een lichte druk op het lichaam wat een veilig en geborgen gevoel geeft. Hierdoor wordt overprikkeling tegengewerkt en het zenuwstelsel op een natuurlijke wijze gekalmeerd. Verzwaringsdeken kunnen bijdragen aan het verminderen van angst en verbeteren van slaap. 

Ervaringen verzwaringsdeken kind

Rick- Gekocht voor dochter Elisa(7) 

“Mijn dochtertje is enorm blij met haar verzwaringsdeken. Vooral de hoes met bosdiertjes valt in de smaak. Ze slaapt een stuk beter door in de nacht. Een echte aanrader!”

Leontien & Hans- Gekocht voor zoon Koen (5)

“Onze zoon heeft ADHD en een lichte vorm van autisme. Hij heeft vaak last van overprikkelingsklachten. Daarnaast heeft mij moeite met in slaap vallen ondanks dat wij een vaste routine aanhouden. Via kennissen zijn wij bij Simply Cosy terecht gekomen. Wat een uitkomst is deze verzwaringsdeken. Koen moest wennen aan de deken, maar al na een week merkte wij dat hij direct in slaap viel en in de nacht niet meer ons wakker kwam maken. Wij zijn ook uitgebreid geholpen bij het kiezen van het juiste gewicht.” 

Zit jouw vraag er niet tussen of wil je persoonlijk geholpen worden? Stuur een mailtje naar info@simplycosy.nl of vul het contactformulier in. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 390 reviews.