Ken je dat bedrukkende gevoel in een té drukke supermarkt. Of krijg je knallende hoofdpijn van harde muziek en fel licht? Dan kan het zijn dat je last hebt van overprikkeling. Dit komt veel voor bij mensen met Autisme of HSP maar het is eigenlijk iets waar iedereen last van kan hebben. Door overprikkeling kan het zijn dat je prikkels niet meer op een juiste manier kunt verwerken. Lees hoe een verzwaringsdeken je hierbij kan helpen.

Wat is overprikkeling?
 
Met overprikkeling bedoelen we een overdosis aan prikkels. Dit kan geluid, licht, gedachten, aanrakingen, reuk of smaak zijn. Door een overprikkeling krijg je als het ware meer prikkels binnen dan je kunt verwerken. Hierdoor slaat je zenuwstelsel als het ware op hol waardoor prikkels veel intenser binnenkomen of juist überhaupt niet meer.

Overprikkeling komt niet alleen voor bij Hoog Sensitieve Personen (HSP) of mensen met Autisme. Ook als je er geen speciale aanleg voor hebt kun je er last van krijgen. Enkele symptomen hiervan zijn:

Vermoeidheid
Hoofdpijn
Hartkloppingen
Angst en onzekerheid
Humeurig
Gespannen spieren/houding
Er zijn drie onderscheidbare vormen van overprikkeling: cognitieve-, emotionele- en sensorische overprikkeling.

Wat is cognitieve overprikkeling?
Cognitieve overprikkeling heeft alles te maken met denken en leren. Je hebt het misschien vast wel eens gehad. Na een hele dag studeren heb je echt knallende hoofdpijn. Je hersenen kunnen het tempo waarin gegevens verwerkt moeten worden niet bijhouden. Je hoofdpijn is hier een reactie op. 

Wat is emotionele overprikkeling?
Bij emotionele overprikkeling komen emoties te heftig binnen en zijn daardoor niet meer te controleren. Sommige mensen moeten bijvoorbeeld snel huilen wanneer ze moe of teleurgesteld zijn. 

Wat is sensorische overprikkeling?
Sensorische overprikkeling houdt in dat de informatie die binnenkomt via de zintuigen niet goed gefilterd kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is wanneer je zwart begint te zien na in té fel licht gekeken te hebben of wanneer je jouw gesprekspartner niet meer kunt verstaan in een rumoerige omgeving.

Wat kun je zelf doen
Er zijn een aantal dingen je kunt doen bij overprikkeling. Dit is op te delen in acute- en chronische overprikkeling.

Acute overprikkeling: Hiermee bedoelen we teveel prikkels en dus een teveel stress op korte termijn.

Chronische overprikkeling: Hiermee bedoelen we een teveel aan prikkels op de lange termijn. Je krijgt hier dus op regelmatige basis meer prikkels binnen dan je hersenen kunnen verwerken. Mensen met Autisme en Hoog Sensitieve Personen (HSP) hebben vaak last van een chronische overprikkeling.

Wat te doen bij acute overprikkeling?
Deze tips kunnen helpen:

Verwijder de bron van prikkeling of verwijder jezelf uit een prikkelende situatie:

Heb je vaak last van fel licht? Of krijg je van drukke ruimtes snel een benauwd gevoel? Verlaat tijdig de situatie wanneer het je teveel wordt en neem even een rustig momentje voor jezelf. Heb je veel last van geluid? Zorg dan dat je oordopjes op zak, sluit jezelf even af van het geluid van de buitenwereld en luister naar wat ontspannende muziek.

Doe wat korte, ademhalings- of ontspanningsoefeningen

Wist je dat je bewust ademhalen niet alleen helpt bij het verlagen van je bloeddruk? Daarnaast geeft het je ook niet alleen een gevoel van kalmte en ontspanning. Onderzoek heeft aangetoond dat bewust ademhaling ook de aanmaak van het stresshormoon cortisol tegengaat.

Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen om even tot jezelf te komen. Dit zijn oefeningen die speciaal bedoeld zijn om te helpen bij stress, pijn, angst of slaapproblemen.

Voorkom chronische overprikkeling

Merk je dat je regelmatig last hebt van acute overprikkeling? Dan is het belangrijk dat je voorkomt dat het overslaat in chronische overprikkeling. Dit kun je doen door regelmatig prikkelvrije dagen of momenten in te plannen.

Probeer er achter te komen wat bij jou zorgt voor heftige prikkels. Sommige mensen hebben slechts last van fel licht of harde geluiden. Het kan zijn dat je meerdere van je zintuigen overgevoelig zijn. Probeer op te schrijven wat je precies prikkelt maar ook waar je rust van krijgt. Zo kun je prikkelvrije momenten inplannen waarop je even helemaal tot rust kan komen.

Wat te doen bij chronische overprikkeling?

Probeer deze tips eens

Leer ermee omgaan:

Een overprikkeling zal niet zomaar overgaan. Probeer je niet tegen je overprikkeling te verzetten, maar accepteer dat je lichaam en geest wat meer rust nodig hebben. Zorg dat je voldoende herstelt van prikkelende situaties.

Leer nee te zeggen:

Het kan soms lastig zijn om nee tegen vrienden te zeggen. Maar niemand heeft er baat bij om jou op een druk feest te zien wanneer jij je niet goed voelt. Het kan helpen om je vrienden in te lichten over je situatie. Ze zullen het vast begrijpen wanneer je een keer iets overslaat.

Plan voldoende ontspanningsmomenten:

Breng in beeld wat je echt helpt te ontspannen. Een goed boek, rustgevende muziek of het kijken van een romcom. Met het inplannen van ontspanningsmomenten verzeker je jezelf van een verplicht rustmomentje. 

Sluit jezelf niet op:

Neem voldoende tijd en rust voor jezelf, maar sluit jezelf niet op. Af en toe de deur uit en iets leuks doen met je familie of vrienden kan soms iets zijn om tegenop te kijken. Wél gaan is soms echter leuker dan je van tevoren dacht. Zorg dat je tijd doorbrengt met mensen die je energie geven, ook dit zorgt voor ontprikkelen!

Hoe een verzwaringsdeken kan helpen
Een verzwaringsdeken kan je op meerdere manieren helpen wanneer je last hebt van prikkels.

Wanneer je last hebt van acute overprikkeling kun je het beste de bron van prikkels meteen verwijderen. Een verzwaringsdeken sluit je even helemaal af van alle prikkels in de buitenwereld. De Diepe Druk van de verzwaringsdeken zorgt daarnaast dat de aanmaak van melatonine en serotonine tijdelijk wordt verhoogd. Hierdoor kom je helemaal tot rust en kunnen prikkels beter verwerkt worden.

Om de strijd aan te gaan tegen je chronische overprikkeling. Of om te voorkomen dat je acute overprikkeling overslaat in chronische overprikkeling is het belangrijk dat je voldoende rustmomenten inplant. Neem de tijd om dingen in te plannen die jij als ontspannend beschouwd. Een goed boek of je favoriete serie zijn nóg meer ontspannend met een verzwaringsdeken van Simply-Cosy!

Simply-Cosy
Wil jij meer leren over verzwaringsdekens? Bekijk de all-in-one verzwaringsdekens gids!

Voor de beste verzwaringsdekens ben je bij Simply-Cosy aan het juiste adres.