In dit artikel:

Blog

Een verzwaringsdeken bij medische procedures

Delen
Delen
Delen

The sky’s the limit wordt wel eens gezegd. Dat is zeker waar wanneer het op verzwaringsdekens aankomt. Nadat we in onze vorige blog de positieve effecten van verzwaringsdekens op psychiatrische patiënten lieten zien. Kijken we vandaag naar de effecten van een verzwaringsdeken bij medische procedures zoals het verwijderen van een kies.

Wat is er aan de hand?

Wacht even… Een verzwaringsdeken bij het trekken van een kies!? Dat klinkt te gek om waar te zijn. Toch? Nou, als we er even over nadenken is het helemaal niet zo gek. Een verzwaringsdeken:

 • Zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt en dieper doorslaapt
 • Je concentratie verbetert
 • Je een fijn plekje hebt om prikkels te verwerken
 • Vermindert je gevoel van angst en stress
 • Geeft je rust 

Vooral deze laatste 2 punten zijn belangrijk wanneer we kijken naar medische procedures. Denk eens terug aan je laatste bezoek aan de tandarts, vond je het eng? 

In Nederland zijn er zo’n 800.000 mensen zó bang voor de tandarts dat ze er niet meer hun durven (tandartsfobie) daarnaast zijn er ook nog een heel aantal mensen die bang zijn voor naalden, boren of injecties. Zou het niet prachtig zijn als een verzwaringsdeken iets aan deze angsten kan doen?

Onderzoek naar verzwaringsdeken bij medische procedures

In theorie zie je vast wel dat het plaatje klopt. De verzwaringsdeken vermindert angst en stress wat dus fijn zou zijn bij operaties of het trekken van een kies. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

Meisje onder een verzwaringsdeken van Simply Cosy

Het voorbeeld van de kies was niet toevallig. Het trekken van een verstandskies is een medische procedure die vaak ervaren wordt als pijnlijk, stressvol en eng. Momenteel wordt er niets tegen deze stress voor behandelingen gedaan. Dat terwijl reacties veroorzaakt door stress of angst juist de behandeling moeilijker maken. Dit was reden voor onderzoek van Chen. 

Tijdens dit onderzoek werd getest of personen die onder een verzwaringsdeken werden behandelt minder stress ervaren dan de testgroep. Dit werd gemeten door te kijken naar de varianties in hartslag tussen de verschillende groepen tijdens de behandeling. 

De groep die mét verzwaringsdeken behandelt werd ervoeren minder angstsymptomen tijdens de behandeling daarnaast hadden ze ook meetbaar minder last van een verhoogde hartslag. Kunnen we hier dan uit concluderen dat verzwaringsdekens een positief effect heeft op het angstniveau van patiënten voor en tijdens medische procedures? 

Zeker! Ook de vervolg studie van Chen (uitgevoerd op adolescenten) laat zien dat gebruikers van de verzwaringsdeken rustiger blijven en minder angst ervaren bij het verwijderen van een verstandskies. 

Hoe werkt de verzwaringsdeken?

Maar hoe kan het nou dat we rustiger worden onder een verzwaringsdeken. Zelfs zó rustig dat het te merken is bij iets wat zo stressvol is als het verwijderen van een verstandskies! Dat komt allemaal door de wetenschap achter de verzwaringsdeken. Verzwaringsdekens maken namelijk gebruik van Diepe Druk Stimulatie

Diepe druk stimulatie is het plaatsen van druk op verschillende punten in het lichaam. Een beetje zoals acupunctuur dat ook doet. Het verschil is echter dat dit bij verzwaringsdeken gaat met het gewicht van de deken op drukpunten zoals spieren en gewrichten. Deze druk zorgt ervoor dat ons lichaam weet dat we veilig zijn en dat het tijd is voor rust en ontspanning. 

De overgang naar deze ‘ontspanningsmodus’ van ons lichaam is niet alleen gevoel van kalmte. Ons lichaam maakt in deze modus (die het parasympathische stelsel wordt genoemd):

 • Meer van het slaaphormoon melatonine aan
 • Meer van het gelukshormoon serotonine aan
 • Minder van het stresshormoon cortisol aan

Vooral de vermindering van cortisol heeft een positieve bijdrage aan de vermindering van de hartslag bij testpersonen. Cortisol zorgt er namelijk voor dat er tijdelijk meer suiker vrijkomt in je bloed, hier gaat je hartslag natuurlijk tijdelijk van omhoog. Deze toename in suiker is niet voor niets. Je krijgt er namelijk extra energie van. Super handig wanneer je moet vluchten voor een tijger of ander roofdier. Gelukkig is de tandarts net wat minder spannend…

Samenvatting

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe het gebruik van een verzwaringsdeken profijt zou kunnen brengen bij angst of stress voor en tijdens medische ingrepen. In onderzoek werd aangetoond dat een verzwaringsdeken zorgt voor minder stress, en stress-symptomen zoals een verhoogde hartslag tijdens het verwijderen van een verstandskies. Dat komt door de Diepe Druk Stimulatie van de verzwaringsdeken. Die zorgt dat de aanmaak van cortisol wordt vermindert. 

In de toekomst zullen er hoogstwaarschijnlijk meer soortgelijke onderzoeken opduiken. Wij zijn nu al benieuwd hoe een verzwaringsdeken bij verschillende medische procedures kan helpen. Wil jij op de hoogte blijven van nieuws en onderzoeken over verzwaringsdeken? Houd onze website dan in de gaten!

De verzwaringsdekens van Simply Cosy

Ben jij op zoek naar een verzwaringsdeken? Simply Cosy verkoopt verzwaringsdeken van de hoogste kwaliteit. Dankzij ons bijzondere stiksel blijft de vulling van jouw deken optimaal verdeeld zitten. Zo ben jij verzekerd van een deken waar je maximaal profijt uit haalt. Een verzwaringsdeken helpt bij:

 • Minder stress en angst
 • Sneller en dieper slapen
 • Beter herstel en ontspanning
 • Verhoging van energie en focus

Ben jij klaar om opnieuw van je rust te genieten? Probeer Simply Cosy nu 30 dagen gratis en ontdek of het iets voor jou is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 880 reviews.