In dit artikel:

Hoe werkt Diepe Druk Stimulatie/ verzwaringsdeken
Blog

Wat is Diepe Druk Stimulatie (DDS)?

Delen
Delen
Delen

Diepe Druk Stimulatie, of Deep Pressure Stimulation (DDS) is een therapeutische methode die wordt gebruikt om een goede verwerking van prikkels te stimuleren. Door Diepe Druk Stimulatie toe te passen komt je lichaam in een soort van ‘rust-modus’. Hoe dat precies werkt? Dat vertellen we je in deze blog!

Wat bedoelen we met Diepe Druk?

Met Diepe Druk Stimulatie bedoelen we verzwaring. De druk van een verzwaard object zoals een verzwaringsdeken of een verzwaringsvest die een constante, gelijkmatige druk op je lichaam uitoefent. Het effect van Diepe Druk Stimulatie (en dus verzwaring) is vergelijkbaar met een stevige knuffel. Het geeft je troost en laat je ontspannen wanneer je overstuur bent. Het is ook vergelijkbaar met het inbakeren van een baby.

Waar komt DDS vandaan?

Voordat we kijken naar de werking van Diepe Druk Stimulatie maken we een korte duik in de geschiedenis van verzwaring. Verzwaring is uitgevonden door Dr. Temple Grandin. Temple is een hoogbegaafd persoon met autisme en hoogleraar aan de universiteit van Colorado. Vanwege haar autisme kon ze zelf slecht tegen knuffels. Op haar 18e ontwikkelde ze een de “squeeze machine”. 

Deze machine bestond uit een deel om op te liggen en 2 platen die een diepe druk op haar lichaam uitoefende, hier werd ze rustig van. Zo is het rustgevende effect van verzwaring uitgevonden. 

Hoe werkt verzwaring?

Waarom wordt je door verzwaring nou rustig? Dat is helaas nog steeds niet duidelijk. Hiervoor nemen we een kijkje naar ons zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee tegenovergestelde delen. Het sympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuwstelsel.

Het sympathische stelsel

Het sympathische stelsel reageert op gevaar, stress of andere situaties waarbij er snel gehandeld moet worden. Ooit was dit systeem enorm belangrijk voor de overleving van onze soort. Het zorgt er namelijk voor dat we overgaan op onze overlevingsmechanismen. Het sympathische stelsel zorgt voor de aanmaak van het hormoon Cortisol.

• Cortisol

Cortisol is een stresshormoon. Het zorgt ervoor dat we langer alert kunnen blijven in bedreigende situaties. Vroeger was dit belangrijk wanneer we moesten vechten of vluchten voor gevaar. Maar ook nu maak je nog Cortisol aan in situaties die veel van je vragen. Denk eens aan een moeilijke toets. Cortisol zorgt voor een tijdelijke toename van suiker dat door je bloed gepompt wordt. Deze suiker houd je lichaam alert.

Het parasympathische stelsel

Het parasympathische stelsel wordt daarentegen actief wanneer we ons in ‘veilige en rustgevende’ situaties bevinden. Zo weet het lichaam wanneer het tijd is voor herstel en rust. Bij de activering van het parasympathische stelsel wordt de spijsvertering verbeterd, remt de hartslag en ademhaling en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Het parasympathische stelsel zorgt voor de aanmaak van de hormonen melatonine en serotonine.

• Melatonine

Melatonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in het slaap-waakritme van ons lichaam. De aanmaak van melatonine stijgt wanneer je lichaam zich in ‘rust-modus’ bevindt. Zo weet je lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen.

• Serotonine

Serotonine is een hormoon dat ook meer aangemaakt wordt wanneer je lichaam zich in ‘rust-modus’ bevindt. Dit hormoon is bevorderlijk voor je slaap en je emotie. Mensen met een depressie hebben vaak last van een laag-serotonine niveau.

Manieren om DDS toe te passen

Er zijn verschillende manieren om verzwaring/Diepe Druk Stimulatie toe te passen. Gebruik maken van een Squeeze Machine is gelukkig geen sprake meer van. Het kan tegenwoordig namelijk allemaal een stuk meer comfortabel.

Verzwaringsknuffel

Het idee van een verzwaringsknuffel werkt als volgt. Je legt de verzwaarde knuffel op schoot bij kinderen met autisme of een concentratiestoornis. Verzwaringsknuffels kunnen thuis of tijdens de les gebruikt worden. 

Verzwaringsknuffels zorgen ervoor dat kinderen die normaal gesproken veel bewegen, wiebelen op hun stoel of onrustig zijn beter in contact komen met hun eigen lichaam, hierdoor worden de kinderen rustiger en kunnen ze zich beter concentreren in de les.

Voor sommige kinderen is het daarnaast fijn om een knuffel op schoot te hebben waar ze lekker aan kunnen friemelen. Dit friemelen geeft kinderen met concentratieproblemen meer vrijheid om hun eigen alertheid te reguleren.

Verzwaringskussen

Het verzwaringskussen is vergelijkbaar met de verzwaringsknuffel. Beide zijn bedoeld voor in de klas, of bij het thuis werken aan taakjes die concentratie vergen. Het nadeel van een verzwaringskussen is echter wel het bovengenoemde “friemel” effect wat mist. Ook is een kussen natuurlijk beduidend minder leuk om op schoot te hebben. 😉

Verzwaringsvest

Het grote voordeel van een verzwaard vest is dat het gewicht gelijkmatiger over het lichaam is verdeeld ten opzichte van een kussen of knuffel. Ook het verzwaringsvest is een geschikte tool om in te zetten voor een betere focus op school. Het vest kan in sommige gevallen echter te zwaar zijn voor je kleine om de hele dag te dragen. Een kussen of knuffel is gemakkelijker van schoot te halen.

Daarnaast zijn de meeste verzwaarde vesten ook niet bepaald een fashion statement.  

Verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken helpt voor meer rust

Het echte gevoel van de lekker warme knuffel komt natuurlijk het beste tot zijn recht met een verzwaringsdeken. Bij een verzwaringsdeken geniet je van de best verdeelde druk over je lichaam. Hierdoor komt de Diepe Druk Stimulatie het beste tot zijn recht.

 De verzwaringsdeken is daarnaast niet alleen handig in de klas of tijdens je werk maar zorgt ook nog dat je heerlijk kunt ontspannen op de bank én bevordert ook nog eens je nachtrust! Dit maakt het met uitstek de beste tool om Diepe Druk Stimulatie toe te passen. Heb jij er al een?

Simply-Cosy

Voor een verzwaringsdeken van de hoogste kwaliteit ben je bij Simply-Cosy aan het juiste adres. Ons aanbod bestaat uit dekens die gemaakt zijn van 100% ademend katoen, met een vulling van hypoallergene glazen microkorrels. Hierdoor ben je verzekerd van een allergie-vrije slaapervaring en investeer je in een deken die jouw lichaamswarmte goed naar buiten weet te geleiden.

Daarnaast maken we onze verzwaringsdekens met een dubbel stiksel. Dit zorgt ervoor dat de vulling van de deken beter op zijn plek blijft zitten waardoor jij beter van de Diepe Druk Stimulatie blijft profiteren.

Nog steeds sceptisch? Probeer jouw verzwaringsdeken nu 30 dagen gratis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 880 reviews.