In dit artikel:

Kind zit op een bed boek te lezen
Blog

Helpt een verzwaringsdeken bij Autisme?

Delen
Delen
Delen

Helpt een verzwaringsdeken bij autisme? In dit artikel nemen we een kijkje naar deze vraag. Autisme, of Autisme Spectrum Stoornis zorgt ervoor dat je prikkels nét wat anders verwerkt. Ruiken, voelen, horen en zien worden anders ervaren door iemand met autisme. Dat komt doordat de hersendelen minder goed met elkaar communiceren. Voor iemand met autisme bestaat de wereld uit losse deeltjes.

Een wereld vol losse deeltjes? 

Binnenkomende informatie en prikkels zijn voor iemand met autisme meestal contextloos. Het ontbreken van deze context en het zien van de wereld in losse deeltjes zorgt ervoor dat het mensen met autisme meer moeite kost anderen te begrijpen of om begrepen te worden. Ruik jij eten in de woonkamer? Dan leg je waarschijnlijk meteen de link dat er iemand in de keuken aan het koken is. Voor iemand met autisme is dit minder voor de hand liggend. 

Kenmerken van autisme

Autisme is lang niet bij iedereen hetzelfde. Toch zijn er veel symptomen die bij veel mensen met autisme voorkomen. Deze symptomen zijn op te delen in gedragskenmerken en sociale communicatie.

Gedragskenmerken bij autisme

 • Sterke focus op één onderwerp
 • Moeite met overzicht
 • Hechten sterke waarde aan vaste routine en patronen
 • Maken vaak houterige of herhaaldelijke bewegingen

Sociale communicatie bij autisme

 • Moeite met het herkennen van non-verbale communicatie
 • hebben vaak moeite met het inleven in anderen
 • Moeite met oogcontact
 • Taal wordt vaak letterlijk genomen.

Waarom werkt een verzwaringsdeken bij autisme

Een knuffel van je partner of familie na een zware dag op werk? Het doet vaak al veel voor je. Je stress vermindert en je voelt je meteen stukken beter. Voor iemand met autisme wordt dit echter vaak ander ervaren. Het verwerken van prikkels na aanraking kan nogal overweldigend zijn. Een knuffel zorgt in dit geval niet voor minder stress, maar juist méér. 

Dat is jammer, want het menselijk lichaam reageert normaal gesproken goed op de druk van een knuffel. Een verzwaringsdeken is als een knuffel maar genereert niet de extra prikkels van een echte knuffel. Deze druk wordt door het gebruik van een verzwaringsdeken gesimuleerd. Dit noemen we Diepe Druk Stimulatie (of DDS). Dit zorgt ervoor dat ons lichaam meer oxytocine en serotonine afgeeft. Bij kinderen met autisme is het serotonineniveau vaak laag. 

Serotonine heeft een stimulerende werking op ons geheugen, slaap, stemming, emoties, zelfvertrouwen en eetlust. Het verhogen van serotonine afgifte zorgt er daarnaast bij kinderen met autisme voor dat ze zich rustiger voelen. 

Diepe druk stimulatie is overigens uitgevonden door een hoogbegaafd persoon met autisme! Dr Temple Grandin. In haar jeugd bedacht ze een “squeeze machine” die druk uitoefende op het lichaam om haar hetzelfde gevoel als dat van een knuffel te geven. Vele onderzoeken hebben sindsdien aangetoond dat DDS helpt om angst en stress te verminderen.

Wat is het effect van een verzwaringsdeken bij autisme

De verzwaringsdeken past het concept van de squeeze machine op een toegankelijke manier toe. De verzwaringsdeken is makkelijk in gebruik omdat je het heerlijk om je heen kunt slaan op de bank of om onder te liggen wanneer je gaat slapen. Ook was de squeeze machine bedoeld voor in de praktijk bij therapeuten en is de verzwaringsdeken een makkelijke, betaalbare optie voor thuis.

Onderzoek naar verzwaringsdekens en autisme toont aan dat een verzwaringsdeken de volgende effecten heeft op kinderen en volwassenen met autisme. De verzwaringsdeken:

 • Verhoogt het serotonine niveau (nodig om rustig te worden)
 • Door de aanmaak van serotonine, verhoogt de aanmaak van melatonine (ook wel het slaaphormoon genoemd)
 • Verhoogt de aanmaak van dopamine (belangrijk voor concentratie en rust)

De samenwerking van deze hormonen zorgt in veel gevallen ook voor een flinke verbetering op het gebied van nachtrust. Doordat het lichaam meer ontspannen is lukt het onder een verzwaringsdeken beter om ononderbroken te slapen.

Vrouw ligt op de bank onder een verzwaringsdeken

Autisme, overprikkeling en verzwaringsdekens

Een ander belangrijk effect dat de verzwaringsdeken heeft is het beter verwerken van prikkels. Overprikkeling komt vaak voor bij mensen met autisme, maar ook hoog sensitief personen (HSP) hebben regelmatig last van overprikkeling. 

Met overprikkeling bedoelen we een overdosis aan prikkels. Dit kan geluid, licht, gedachten, aanrakingen, reuk of smaak zijn. Door een overprikkeling krijg je als het ware meer prikkels binnen dan je kunt verwerken. Hierdoor slaat je zenuwstelsel als het ware op hol waardoor prikkels veel intenser binnenkomen of juist überhaupt niet meer worden verwerkt. Een verzwaringsdeken geeft je bij overprikkeling een rustmomentje. Je lichaam gaat over naar rust-modus en je lichaam en geest verwerken de prikkels op een rustige en veilige manier.

De voordelen van een verzwaringsdeken bij autisme

Volgens onderzoek heeft de verzwaringsdeken de volgende positieve effecten bij kinderen en volwassenen met autisme. 

 • Het vermindert gevoelens van angst

De aanmaak van oxytocine geeft ons lichaam een warm en veilig gevoel.

 • Zorgt voor een betere kwaliteit van slaap

Door de aanmaak van melatonine en serotonine wordt de nachtrust verbetert bij het gebruik van een verzwaringsdeken.

Het is de ideale, safe-space om even tot rust te komen.

 • Vermindert stress

De aanmaak van het stresshormoon cortisol vermindert wanneer kinderen met autisme onder een verzwaringsdeken liggen.

Verzwaringsdeken kopen voor kinderen met autisme

Heb je een kindje met autisme? Dan kan een verzwaringsdeken veel rust opleveren voor je kindje. Natuurlijk valt niet te zeggen dat een verzwaringsdeken bij 100% van de kinderen met autisme werkt. Iedere vorm van autisme is net wat anders én ieder mens ook! Bij Simply Cosy® mag je alle verzwaringsdekens 30 dagen gratis uitproberen. Werkt het niet voor jouw kind? Dan kun je hem gewoon terugsturen.

Verzwaringsdeken kopen voor volwassenen met autisme

Een verzwaringsdeken heeft niet alleen effect bij kinderen met autisme. Ook volwassenen met autisme halen voordeel uit het gebruik van een verzwaringsdeken. Ben je benieuwd en wil je het eerst uitproberen? Ook voor voor volwassenen is er natuurlijk een 30 dagen-terug garantie.

Over Simply Cosy

Voor een verzwaringsdeken van de hoogste kwaliteit ben je bij Simply Cosy aan het juiste adres. Ons aanbod bestaat uit dekens die gemaakt zijn van 100% ademend katoen, met een vulling van hypoallergene glazen microkorrels. Hierdoor ben je verzekerd van een allergie-vrije slaapervaring en investeer je in een deken die jouw lichaamswarmte goed naar buiten weet te geleiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 867 reviews.