In dit artikel:

Blog

Verzwaringsdeken voor volwassenen

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen

Ontspannen en rusten. Het zou vanzelf moeten gaan toch? Lekker liggen, je ogen dichtdoen en al je zorgen vallen van je af… Helaas is niets minder waar. Volgens de cijfers van het CBS had bijna een kwart van alle Nederlanders boven de 25 jaar in 2018 last slaapproblemen! Bepaald geen pretje, zeker niet als je bedenkt dat je nachtrust essentieel is voor je geluk en niet te vergeten je carrière. Maar beter ontspannen, hoe doe je dat? Lees hoe een verzwaringsdeken voor volwassenen kan helpen!

Wat is een verzwaringsdeken?

Wat is een verzwaringsdeken?. De naam zegt het al een beetje. Een verzwaringsdeken is een deken die opzettelijk verzwaard is met materialen zoals kralen, ballen of glazen microkorrels. Een verzwaringsdeken weegt ongeveer 6 tot 8 kilogram.

Door gebruik te maken van een verzwaringsdeken ervaart je lichaam deep pressure stimulation (diepe druk stimulatie). Een therapeutische techniek die je lichaam in ontspanningsmodus brengt. Onder een verzwaringsdeken liggen voelt ook wel als een ‘warme knuffel’. Het effect hiervan is dat je hersenen, spieren en zenuwen gekalmeerd worden. 

Wil je meer weten over de effecten van de verzwaringsdeken? Bekijk het artikel hier

Een tekort aan rust

Er komt steeds meer informatie beschikbaar over het belang van rust, ontspanning en slaap. Maar als we kijken naar de stijgende cijfers van mensen met een slaaptekort of een burn-out lijkt het alsof het grootste gedeelte van deze berichten op dovemansoren vallen.

Een tekort aan rust kan serieuze gevolgen met zich meebrengen! Je hebt het vast wel een keer meegemaakt, na een korte nacht ben je niet vooruit te branden op je werk. Niet alleen je zin en motivatie is laag, maar ook je vermogen om verbanden te leggen vermindert al aanzienlijk na een kort nachtje. 

En dit is maar één voorbeeld, andere gevolgen van een tekort aan slaap en rust kunnen zijn:

 • Verhoogde stressniveaus
 • Een toename in je gewicht
 • Een vermindert cognitief vermogen
 • Vergrote kans op dementie of andere geestesziekte
 • Afbraak van je immuunsysteem
 • Verhoogde kans op depressie
 • Verhoogde kans op diabetes

Verzwaringsdeken voor volwassenen

Verzwaringsdekens zijn geschikt voor zowel kinderen  als volwassenen. Verzwaringsdekens voor volwassenen helpen bij angst, stress, ADD/ADHD en slaapproblemen. 

Verzwaringsdeken bij angst

Vaak heb je bij een angststoornis last van heftige angsten of angstaanvallen, zonder dat er sprake is van daadwerkelijk gevaar. Mensen met een angststoornis piekeren onnodig over situaties die voor andere heel gewoontjes lijken.

Er waren in 2019 naar schatting 457.800 mensen onder behandeling van een angststoornis in Nederland (Volksgezondheid en zorg). Als jij of een naaste last heeft van een angststoornis kan dit erg vervelend zijn. Het is namelijk lastig om iemand te helpen die last heeft van een angstaanval.

Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je angsten onder controle te krijgen. Denk hierbij aan:

 • Voldoende beweging
 • Regelmatig leven
 • Gezond eten
 • Genoeg slaap
 • En voldoende ontspannen

Het lijkt misschien een vrij standaard lijstje, maar kan erg moeilijk te realiseren zijn wanneer je last hebt van een angst- of piekerstoornis. Vooral voldoende ontspannen en slapen is moeilijk wanneer je geteisterd wordt door angsten of een stroom aan gedachten.

Een verzwaringsdeken kan je hierbij helpen. Uit onderzoek blijkt dat diepe druk stimulatie  een verminderend effect op angst heeft. De verzwaringsdeken past dit effect toe door de druk van de deken gelijkmatig over je lichaam te verdelen. Je spieren en geest ontspannen, waardoor je langzaam tot rust komt. 

Verzwaringsdeken voor volwassenen met stress

Een stressvolle baan, ouderschap of beide! Er is al een aantal jaar een stijgende lijn in het aantal burn-outs in Nederland. Een van de redenen hiervoor kan een steeds groter wordende prestatiedruk zijn. We zijn constant online en dus bereikbaar. Wanneer heb jij voor het laatst een momentje volledig voor jezelf genomen? Even helemaal niks doen…

Stress is natuurlijk nooit een pretje, maar kan écht serieuze gevolgen hebben als je er lang mee rond blijft lopen. Stress kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een tekort aan slaap krijgt. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je nóg meer stress aanmaakt. Het is belangrijk dat je deze vicieuze cirkel snel doorbreekt of beter nog, voorkomt!

De diepe druk stimulatie van de verzwaringsdeken zorgt ervoor dat je lichaam zich ontspant. Niet alleen wanneer je gaat slapen, maar ook als je op de bank een boek leest, of wanneer je lekker aan het Netflixen bent.

Dat komt omdat diepe druk stimulatie zorgt voor een verhoogde aanmaak van het gelukshormoon serotonine.

Verzwaringsdeken voor volwassenen bij slaaptekort

Een verzwaringsdeken geeft je niet alleen subjectief het gevoel dat je meer ontspannen bent. Onderzoekers aan de zweedse universiteit van Gothenburg hebben ontdekt dat gebruikers van een verzwaringsdeken daadwerkelijk langer slapen!

Ben jij een moeilijke slaper? Soms kunnen eindeloze gedachten je wakker houden terwijl die uurtjes slaap juist zó hard nodig zijn. Misschien is de verzwaringsdeken ook voor jou de oplossing naar dat nieuwe, gezondere ritme.

Verzwaringsdeken bij ADD/ADHD

Ook bij volwassenen komt ADHD voor. Net als bij kinderen zijn symptomen hiervan onrust, hyperactiviteit en concentratieproblemen. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat verzwaarde vesten een positief effect hebben op de concentratie van kinderen met ADHD. Deze vesten zorgen net als verzwaringsdekens voor diepe druk stimulatie, waar we het al eerder over gehad hebben.

In de toekomst zullen onderzoek vast nog meer duidelijk maken over de potentiële voordelen van diepe druk stimulatie.

Jouw perfecte verzwaringsdeken

Als je een verzwaringsdeken wilt kopen  zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst het gewicht van de deken. Het ideale gewicht voor je verzwaringsdeken moet tussen de 10 en 12% van je lichaamsgewicht zitten. 

Daarnaast is het belangrijk om een juiste hoes te kiezen. Bij Simply-Cosy heb je de mogelijkheid om te kiezen uit drie verschillende hoezen:

Speciaal voor de koukleumen: Minky. Een lekker warme, zachte hoes. Ideaal voor in de winter.

Het hele jaar door: Katoen. Heerlijk licht en luchtdoorlatend. Een zacht dekbed, geschikt tijdens alle seizoenen.

Speciaal voor warme slapers: Bamboo. Voor warme, zwetende dromers en vrouwen in de overgang. Gemaakt van extra zachte, fijne stof.

P.s. We raden je aan om voor twee hoezen te kiezen. Zo heb je voor ieder seizoen een heerlijke hoes om onder weg te dromen.

p.p.s. Wil je nóg meer weten over verzwaringsdekens? Bekijk ons volledige artikel en ontdek alles wat je moet weten!

Verzwaringsdeken voor volwassenen kopen

Ben jij op zoek naar een geschikte verzwaringsdeken? Het aanbod van Simply-Cosy bestaat uit verzwaringsdekens van de hoogste kwaliteit. Onze dekens zijn gemaakt van 100% ademend katoen met een vulling van hypoallergene glazen microkorrels. Hiervoor wordt de warmte goed uit je bed geleid waardoor je deken niet te warm is.

Daarnaast maken onze verzwaarde dekens gebruik van een dubbel stiksel. Hierdoor blijft het gewicht van de deken goed verdeeld en blijf jij optimaal genieten van je verzwaringsdeken.

Ben je een beetje benieuwd geworden? Neem eens een kijkje in onze webshop en probeer je verzwaringsdeken 30 dagen uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 391 reviews.