In dit artikel:

Verzwaringsdeken voor Rust
Blog

Verzwaringsdeken voor rust

Delen
Delen
Delen

Je krijgt een steeds drukker leven. Alles lijkt steeds sneller te moeten en via onze TV’s, smartphones en laptops krijgen we meer informatie binnen dan we kunnen verwerken. Heb jij ook zo’n behoefte aan een beetje rust en ontspanning? Laten we eens kijken wat een warme knuffel van onze verzwaringsdeken voor je kan doen…

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken die opzettelijk zwaarder gemaakt is met materialen zoals kralen of glazen korrels. Het gevoel van onder een verzwaringsdeken liggen is vergelijkbaar met het krijgen van een warme knuffel. De vulling van de deken zorgt voor een zachte, maar ferme druk op je lichaam. Deze druk zorgt voor deep pressure stimulation

*We gaan hier kort in op de werking van de verzwaringsdeken. Wil jij nóg meer weten over diepe druk stimulatie en de werking hiervan op ons zenuwstelsel? Bekijk onze pagina over de werking van een verzwaringsdeken!

Deep pressure stimulation

Deep pressure stimulation (of diepe druk stimulatie) zorgt ervoor dat je lichaam in rust-modus komt. Hoe dat precies gebeurt? Diepe druk stimulatie kan niet alleen worden toegepast met verzwaringsdekens, maar ook via een massage of andere tools.

reflexinbeeld.nl/zenuwstelsel/het-zenuwstelsel/het-perifeer-zenuwstelsel/het-autonome-zenuwstelsel/het-parasympatische-zenuwstelsel/(opent in een nieuwe tab)

De ferme druk die bij al deze methodes wordt toegepast zorgt ervoor dat je zenuwstelsel zich ontspant. Je zenuwstelsel stapt als het ware over van het sympathische zenuwstelsel naar het parasympathische zenuwstelsel.

Slaaphormonen

Het parasympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd wanneer je lichaam tijd heeft om te rusten en herstellen. Wanneer je in deze rust-modus komt neemt de aanmaak van hormonen als melatonine en serotonine toe. Deze hormonen zijn onder andere verantwoordelijk voor een gezonde slaap. 

Daarnaast hebben melatonine en serotonine een positieve invloed op je emoties. Door beter uitgerust te zijn zul je je gelukkiger voelen. Een tekort aan rust in je leven zorgt er namelijk voor dat je meer Cortisol aan zult maken. Dit hormoon wordt niet voor niets ook wel het stresshormoon genoemd. 

Verzwaringsdeken voor rust

De verzwaringsdeken zorgt dus voor diepe druk stimulatie. Dit kan je helpen om rustig en ontspannen te worden. 

Wat bedoelen we met rust?

Met rust bedoelen we: even dat momentje voor jezelf. Hoe lang dat is? Dat mag je zelf weten. Je kunt bijvoorbeeld heerlijk slapen onder een verzwaringsdeken. Zo heb je in ieder geval al profijt van een goede nachtrust! Maar we willen rust natuurlijk niet alleen beperken tot je bedtijd.

Kom bijvoorbeeld eens heerlijk tot rust onder je verzwaringsdeken door een goed boek te lezen. Of doe eens even helemaal niks! Gewoon lekker liggen zonder over alle stressvolle zaken die je dag met zich meebracht na te denken. 

Oh! En maak vooral even geen gebruik van je smartphone of televisie! Het felle blauwe licht dat van onze schermen af komt zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt.

Voordelen van meer rust in je dagelijkse leven

Er zijn enorm veel voordelen door een meer ontspannen levensstijl aan te houden. Zie hier een aantal voordelen jij kunt halen door ‘eventjes dat momentje voor jezelf’ te pakken.

 • Je bloeddruk daalt wanneer je ontspant 
 • Je spijsvertering functioneert beter wanneer je ontspant
 • Je hebt minder last van kleine kwaaltjes, je immuunsysteem functioneert beter
 • Je werkt productiever Dit komt omdat je meer energie hebt en bent minder afgeleid
 • Je werkt nauwkeuriger. Hierdoor maak je minder snel fouten en ontdekt sneller fouten in je eigen werk
 • Je bent een stuk creatiever wanneer je uitgerust bent
 • Je wordt emotioneel stabieler. Hierdoor ervaar je minder “ups- en downs”
 • Je voelt je gelukkiger!

Zoals je kunt zien is er heel wat voordeel uit ontspanning te halen. Waarom lukt het bij zoveel van ons niet om hier aan toe te komen?

Hoe zorgt de verzwaringsdeken voor rust

Uit dit onderzoek door onderzoekers van de universiteit van Massachusetts bleek dat 78% van de respondenten zich kalmer voelde mét gebruik van een verzwaringsdeken ten opzichte van zonder het gebruik van de deze deken. Ook had 68% van de gebruikers minder last van onrustige gedachten en gevoelens. 

Met een verzwaringsdeken van Simply Cosy haal jij een verplicht rustmomentje in huis. Of je hem nu gebruikt wanneer je gaat slapen of voor wat “me-time”. Je zult merken dat je er ontspannen onderuit zult komen.

Verzwaringsdeken bij verhoogde sensitiviteit

Ben jij een hoogsensitief persoon? Dan heb je waarschijnlijk veel baat bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Deze helpt je namelijk bij de verwerking van prikkels!

Wat is verhoogde sensitiviteit

Sommige mensen zijn nu eenmaal gevoeliger voor prikkels dan andere. Het kan zijn dat jouw zintuigen gevoeliger zijn voor bepaalde prikkels zoals licht of geluid. Of dat je sneller geëmotioneerd bent dan een ander. Wanneer je hoogsensitief bent is je zenuwstelsel gevoeliger dan gemiddeld.

Heb je last van een aantal van de volgende punten? Dan kan het zijn dat je een hoog sensitief persoon bent:

 • Je lijkt zintuigen zoals geur, geluid, aanrakingen en licht intenser te ervaren
 • Je hebt vaak het gevoel dat je veel moet doen in een korte tijd
 • Cafeïne, alcohol en/of drugs hebben een verhoogd effect
 • Je stelt anderen niet graag teleur en werkt perfectionistisch
 • Je voelt je overrompelt in een (te) drukke omgeving
 • Je schrikt gemakkelijk

Hoe helpt de verzwaringsdeken bij verhoogde sensitiviteit

Als jij een hoogsensitief persoon bent of denkt te zijn is er geen enkele reden tot paniek. Het is namelijk geen ziekte of iets dergelijks. Je zult er gewoon mee om moeten gaan. Hier zou een verzwaringsdeken je bij kunnen helpen. 

Als hoogsensitief persoon is het belangrijk dat je leert om tot rust te komen zodat je de prikkels die je hinderen kunt verwerken. Weet je nog de deep pressure stimulation waar we het net over hadden? Dit is een methode die vaak wordt toegepast om een goede verwerking van prikkels te stimuleren. De verzwaringsdeken is hierdoor de perfecte tool om even mee tot rust te komen!

Verzwaringsdeken voor Rust

Simply-Cosy

Ben jij op zoek naar een geschikte verzwaringsdeken? Het aanbod van Simply-Cosy bestaat uit verzwaringsdekens van de hoogste kwaliteit. Onze dekens zijn gemaakt van 100% ademend katoen met een vulling van hypoallergene glazen microkorrels. Hiervoor wordt de warmte goed uit je bed geleid waardoor je deken niet te warm is.

Daarnaast maken onze verzwaarde dekens gebruik van een dubbel stiksel. Hierdoor blijft het gewicht van de deken goed verdeeld en blijf jij optimaal genieten van je verzwaringsdeken.

Ben je een beetje benieuwd geworden? Neem eens een kijkje in onze webshop en probeer je verzwaringsdeken 30 dagen gratis uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 880 reviews.