In dit artikel:

Moe wakker worden ondanks voldoende slaap
Blog

Slaap jij voldoende, maar sta je toch iedere ochtend moe op? Lees dan deze 3 tips

Delen
Delen
Delen

Moe wakker worden, wie kent het niet. Ondanks dat je op tijd naar bed bent gegaan, ben je ’s ochtends vermoeid en heb je weinig energie. Helaas is dit een probleem waar veel mensen last van hebben. Waarom ben je moe, ondanks dat je voldoende slaapt? Wat zijn de oplossingen? Wil je meer weten, lees dan verder.

Moe wakker worden: De oorzaak 

Af en toe een slechte nachtrust hebben is normaal, maar iedere dag moe wakker worden niet. De meest voorkomende oorzaken van moe wakker worden zijn:

  • Chronische stress
  • Slaapstoornissen 
  • Vitaminetekort 
  • Onregelmatige slaaproutine 

Bovenstaande oorzaken zorgen ervoor dat je lichaam minder lang in de diepe slaap- en REM-slaapfase terecht komen. Deze slaapfases zijn het belangrijkste als het gaat om lichaam en geest te laten herstellen van een vermoeiende dag. 

Moe wakker worden: De oplossingen!

Oplossing 1: Een verzwaringsdeken

verzwaringsdeken moe wakker worden

Een verzwaringsdeken, ook wel bekend als weighted blanket, kan ervoor zorgen dat je uitgerust wakker wordt. Een verzwaringsdeken is letterlijk een deken die verzwaard is met micro-glazen korrels. De verzwaarde deken, die ongeveer 10% van je lichaamsgewicht hoort te zijn, oefent druk uit op het zenuwstelsel waardoor het lichaam kan ontspannen en makkelijker in een diepe slaapfase kan komen.

Door de druk op het zenuwstelsel wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en het gelukshormoon serotonine bevorderd. Daarnaast wordt de aanmaak van het stresshormoon cortisol verminderd. 

Een verzwaringsdeken kan dus een oplossing zijn voor slaapstoornissen en chronische stress. Wil je meer weten over verzwaringsdekens? Bekijk onze informatiepagina of neem een kijkje in onze shop. Simply Cosy is dé Nederlandse verzwaringsdeken specialist. 

Oplossing 2: Een goede slaaproutine 

Een goede slaaproutine klinkt wellicht vanzelfsprekend maar toch worden de effecten van een goede slaaproutine vaak onderschat. Een slaaproutine zal per persoon verschillen en zal afhankelijk zijn van gezinssituatie, werk en persoonlijke voorkeuren. Toch zijn er een aantal dingen die iedere goede slaaproutine moet bevatten:

Regelmaat

Zorg dat je zo vaak mogelijk rond dezelfde tijd gaat slapen en opstaat. Hierdoor ‘train’ je het lichaam om op een bepaald tijdstip in slaapmodus te gaan. Het zal dus makkelijker worden voor je lichaam om te ontspannen. Daarnaast is het aan te raden om een vaste volgorde aan activiteiten te hebben voor het slapen gaan. Hierdoor creëer je routine. Een voorbeeld kan zijn dat je om 9 uur stopt met TV kijken, je tandenpoetst, in bed leest en daarna gaat slapen.

Rust

Zorg dat je in de uren voorafgaande het slapen gaan, let op de impulsen die je lichaam krijgt. Het is bijvoorbeeld aan te raden om blauwlicht (TV, tablet of mobiel) minimaal 1 uur voor het slapen gaan te vermijden. Activiteiten zoals wandelen of lezen voor het slapen kunnen daarentegen wel bevorderlijke zijn voor een goede nachtrust. 

Eenvoud 

Je zult vast eens een vlog gezien hebben van een influenceer die zijn/haar wonderbaarlijke slaaproutine deelt. Vaak nemen deze ‘slaaproutines’ veel tijd en energie in beslag. Een lange/complexe slaaproutine is onhoudbaar op lange termijn. Het doel van een slaaproutine is juist om het op lange termijn vol te houden. Daarom is het belangrijk om een slaaproutine zo eenvoudig mogelijk te maken. Een eenvoudige slaaproutine duurt maximaal 1 uur en kan overal uitgevoerd worden (ook wanneer je niet thuis slaapt). 

Omgeving

Een goede slaaproutine valt of staat bij de omgeving waarin je slaapt. Zorg er daarom voor dat je slaapkamer volledig verduisterd kan worden. Een koele slaapkamer (18 graden) is daarnaast aan te raden. Het is ook belangrijk dat de slaapkamer enkel gebruikt wordt voor het slapen. Zorg daarom dat er geen TV voor je bed staat of dat je slaapkamer voor andere doeleinden gebruikt wordt (indien mogelijk). Wanneer een slaapkamer enkel gebruikt wordt om te slapen, zal je brein die kamer makkelijker kunnen associëren met slaap/ontspanning.

Meer weten over het maken van een optimale slaaproutine? Download gratis ons E-Book.

Oplossing 3: Let op je voeding

Om uitgerust wakker te worden is het hebben van een gebalanceerd dieet belangrijk. Hierbij is het van belang om voor het slapen gaan geen koolhydraat zware maaltijden te eten. Vooral suiker dient enkele uren voor het slapen gaan vermeden te worden. Daarnaast is het aan te raden om na 14:00 geen cafeïne meer te drinken. Het lichaam heeft namelijk lang nodig om cafeïne te verwerken. Kies daarom na 14:00 voor decafé. 

Nooit meer moe wakker worden? 

Simply Cosy helpt volwassenen en kinderen van alle leeftijden om op natuurlijke wijze beter te slapen. Ben je benieuwd wat Simply Cosy voor jou kan betekenen? Neem een kijkje in onze shop

uitgerust wakker worden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 880 reviews.