In dit artikel:

Een verzwaringsdeken helpt bij PTSS en trauma
Blog

Verzwaringsdeken bij PTSS, PCOS en RLS

Delen
Delen
Delen

Het CBS meldt na een onderzoek in 2017 dat 20% van alle Nederlanders boven de 12 jaar last heeft van slaapproblemen. Stress is in onze maatschappij een groot aandeelhouder in onze slaapproblemen. Maar deze slaapproblemen hebben allerlei verschillende oorzaken zoals PTSS, PCOS en RLS. Hierover ga ik jullie van alles vertellen, en uitleggen hoe een verzwaringsdeken jou kan helpen!

Hoe werkt een verzwaringsdeken

Hoe werken verzwaringsdekens werken? Een verzwaringsdeken is een deken die vaak wel 3 tot 6 keer zwaarder is dan een normaal dekbed! Dit zorgt voor een behoorlijke druk op je lichaam. Deze druk noemen we ook wel ‘deep pressure stimulation’. Diepe druk stimulatie creëert een druk dat een veilig en kalmerend effect heeft op de gebruikers. Gebruikers omschrijven het als een warme knuffel. 

Wat verstaan we onder een trauma?

Een ‘trauma’ betekent letterlijk een wond. Alleen in de volksmond spreken we dan eigenlijk altijd over een mentale wond. Deze wonden hebben dan ook vaak gebeurtenissen en herinneringen als oorzaak. Oorzaken zijn bijvoorbeeld:

 • Verkeersongelukken
 • Het overlijden van een vriend(in), familie of andere belangrijke personen
 • Geweld/ruzies
 • Seksuele intimidatie/misbruik

Trauma’s komen voor in verschillende zwaartes en lengtes, en de effecten verschillen dan ook per persoon. Mensen met een trauma hebben vaak last van sociale angsten, somberheid en veel mensen ervaren slaapproblemen. Volgens het Utrechts Medisch Centrum spreken we van een trauma als deze ervaren klachten langer dan 4 weken aanhouden. Zij schrijven ook dat een trauma een grondlegger kan zijn van andere stoornissen zoals een depressie of een bipolaire stoornis. 

Een verzwaringsdeken bij PTSS

Leven met PTSS kan erg lastig zijn voor jou en je naasten. Het is niet altijd duidelijk wat je zelf kan doen, en wanneer je anderen nodig hebt. Lijdt jij of een van je naasten aan PTSS, dan zou een verzwaringsdeken jou misschien kunnen helpen!

Wat is PTSS?

Posttraumatische-stressstoornis, of beter bekend als PTSS, is een stoornis waarbij er nare herinneringen worden herhaalt in gedachten en/of dromen. Dit speelt vaak op als gevolg van een trauma. PTSS is zeer bekend onder onder meer oud politieagenten en oorlogsveteranen. Door alles wat zij gezien en gehoord hebben, zijn zij vaak getraumatiseerd voor het leven. Maar wat voor klachten ervaren zij dan? 

Mensen met een posttraumatische-stressstoornis hebben vaak last van slaapproblemen. In hun nachtmerries beleven zij vaak flashbacks van de nare gebeurtenis die hij/zij heeft ervaren. PTSS’ers ervaren ook veel stemmingsproblemen, zo kunnen ze bijvoorbeeld zonder reden extreem kwaad worden. Naast hun nachtmerries kunnen zij ook overdag pijnlijke herinneringen van de gebeurtenis ervaren. Dit maakt ook dat ze vaak wat onzeker en schrikachtig overkomen. 

1 op de 11 Nederlanders ooit te maken met PTSS. Er zijn gelukkig verschillende hulpmiddelen voor deze mensen. Naast therapeutische hulp, zijn er ook een heleboel dingen die je zelf kan proberen om je klachten te verminderen. 

Hier zijn bijvoorbeeld een aantal tips:

 • Pak je rust
 • Praat erover met vrienden, familie of lotgenoten
 • Let goed op je voeding, eet gezond
 • Probeer leuke dingen te doen, om zo je nare gedachten te verzetten
 • Mocht je hevige klachten ervaren, neem dan altijd contact op met een professional 

Hoe helpt een verzwaringsdeken bij PTSS

De stress die je bij PTSS ervaart zorgt ervoor dat je prikkelfilter* volledig aanstaat waardoor je veel sneller overprikkeld raakt. De druk (DDS), die het verzwaringsdeken geeft, heeft een kalmerende werking en een rustgevende invloed op het stressmechanisme in je hersenen. Doordat je minder prikkels ervaart, kom je sneller tot rust. Je zult dus merken dat je veel beter zult slapen! 

 ‘Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. Zo kunnen we prikkels bijvoorbeeld zien, horen, voelen, ruiken, en proeven. Overprikkeling betekent dat die stukjes informatie niet goed door de hersenen worden verwerkt.* 

Dit is ook wat persoonlijk blogger Hippiemeisje ervaarde. Ze schrijft in haar blog dat ze in eerste instantie moest wennen aan het deken. Maar als snel merkte ze op dat ze rustiger werd. Ze schreef zelfs ‘Af en toe haal ik zelfs eens een nacht van 6 tot 8u en dat was werkelijk jaren geleden’. Daarnaast zijn er nog veel meer positieve recensies te vinden over verzwaringsdekens van mensen met PTSS.

Een verzwaringsdeken bij PCOS

PCOS is een vervelend syndroom. Er is weinig over bekend, maar heeft wel een grote impact op je leven. Een goed ritme kan heel erg helpend zijn aangezien veel mensen met PCOS lijden aan slaapproblemen. Hierbij zou een verzwaringsdeken misschien goed bij jou van pas komen!

Wat is PCOS?

Wat is PCOS? Polycysteus Ovarium Syndroom ofwel PCOS is een hormonale afwijking die voorkomt bij 1 op de 10! vrouwen. Bij dit syndroom groeien er cysten* op de eierstokken van een vrouw. Dit kan zorgen voor eventuele risico’s bij de bevruchting. 

Cysten kunnen soms aanvoelen als een abnormale bult. Ze kunnen op meerdere plekken in je lichaam en zijn meestal goedaardig. Ze veroorzaken meestal alleen problemen wanneer ze zo groot zijn dat andere weefsels in de knel komen.* 

De oorzaak van PCOS is niet helemaal precies bekend. Wel zien we het vaak terugkomen in families, dus het is vermoedelijk genetisch bepaalt. Al wil dit niet zeggen dat als je moeder of oma PCOS heeft, dat je zelf ook zult krijgen. Er zijn ook een aantal andere factoren die mee kunnen spelen bij de ontwikkeling van PCOS. Dit zit hem vaak in een onevenwicht in je hormoonbalans. Dit wordt gekenmerkt door een stijging in verschillende waardes in ons lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de testosteron- en insulinespiegel. Een stijging in deze waarden kan leiden tot: 

 • Een gebrekkige werking van de eierstokken
 • overmatige lichaamsbeharing
 • Haaruitval
 • Acne
 • Verhoogd insulinegehalte in het bloed

Er zijn veel symptomen en klachten bij het Polycysteus Ovarium Syndroom. Zo ervaren deze vrouwen hele onregelmatige of soms wel geen menstruaties. Ook vermindert de vruchtbaarheid doordat de eierstokken minder goed functioneren. Daarnaast komen mensen die lijden aan PCOS vaak aan, en kampen vaak met overgewicht. Deze symptomen verschillen per vrouw, dit ligt vaak aan leeftijd en gewicht. 

Er is helaas nog geen behandeling beschikbaar in het ziekenhuis voor PCOS. Wel zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Om de klachten van PCOS te verminderen kan je het best je leefstijl aanpassen. Een gezond eet- en sportpatroon kan een goede invloed hebben op de klachten die je ervaart. Probeer hierbij veel groente en fruit te eten, en zo min mogelijk vet vlees te eten. 

Hoe helpt een verzwaringsdeken bij PCOS?

Mensen met PCOS ervaren ook veel stress. Dit komt doordat de hele hormoonbalans wordt aangetast. Die stress gaat vaak zitten in je hele lichaam, waardoor je minder goed slaapt. Hier kan een verzwaringsdeken dus goed van pas komen. Het verzwaringsdeken zorgt namelijk voor ontspannen spieren, waardoor je hele lichaam tot rust komt. Mensen met PCOS ervaren hierdoor een betere nachtrust. 

Een verzwaringsdeken bij RLS

RLS is veel voorkomend onder ouderen, maar ook onder jongeren. Het rusteloze benen syndroom is nog relatief onbekend, maar houd vele mensen nachten wakker. Heb jij dat ook? Of iemand die je kent? Lees dan verder over hoe een verzwaringsdeken zou kunnen helpen! 

Wat is RLS?

Het rusteloze benen syndroom, RLS, is een soort spierziekte. Het Restless Legs Syndrome is relatief onbekend, toch komt het heel vaak voor. 1 op de 20 mensen heeft last van deze nare aandoening. Maar wat is het? Wat zijn de oorzaken en klachten van mensen met RLS?

Onderzoekers van het Medisch Spectrum Twente denken dat RLS wordt veroorzaakt door een verkeerde verwerking van dopamine. Dopamine is een verbindings stofje dat signalen in de hersenen doorgeeft tussen verschillende zenuwcellen. Naast dat RLS erfelijk kan zijn, kan RLS ook een gevolg zijn van deze ziektes:

 • Diabetes mellitus
 • Aandoeningen van de schildklier
 • Ziekte van Parkinson
 • Spataderen
 • Reuma

Mensen met RLS ervaren vaak ‘s avonds pas klachten. Het gaat dan om klachten als een jeukerig, branderig of kramperig gevoel. Deze klachten worden vaak ervaren in de kuiten. Het begint vaak vroeg in de avond, en kan wel duren tot middernacht. En soms nog langer, je kunt zich wel voorstellen dat dit kan leiden tot slaapproblemen. 

Wat kan je er zelf tegen doen? Net als bij PCOS liggen de oplossingen vaak bij de leefstijl van de cliënt. Mocht je roken, is het zeer aan te raden om daarmee te stoppen! Verder is het belangrijk goed te bewegen. Ook wanneer u deze krampen ervaart, de klachten kunnen dan direct afnemen.

Hoe helpt een verzwaringsdeken bij RLS

Mensen met RLS ervaren dus een rusteloos gevoel in hun benen wanneer zij willen gaan slapen. De bewegingsdrang van de benen komt vaak in het begin van de nacht op, en is vlak voor het slapen vaak op het hoogtepunt. Gebruikers merken dat de neerwaartse druk op hun benen hen helpt te ontspannen. Waardoor ze beter slapen!

Veel mensen weten pas de ernst van slaapproblemen, wanneer ze deze zelf ervaren. Na 1 nachtje slecht slapen kan je al chagrijnig zijn, of slechter concentreren. Stel je dan eens voor dat je elke nacht slecht slaapt door een aandoening. Een verzwaringsdeken kan je hierbij helpen, of je nou last hebt van PTSS, RLS of PCOS. Een verzwaringsdeken is volgens ons de oplossing!

Wij zijn altijd heel erg benieuwd naar jouw ervaringen, en anderen ook! Dus stuur ons een mailtje of laat een reactie achter en help ons en andere mensen die net als jij kampen met slaapproblemen!

Mocht je na het lezen van deze blog geïnteresseerd zijn in een verzwaringsdeken, neem een kijkje in de webshop. 

Je mag onze dekens 30 dagen gratis uitproberen, dus grijp je kans!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 874 reviews.