In dit artikel:

uitgerust wakker worden
Blog

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen

Hoe werkt een verzwaringsdeken? Een verzwaarde deken is een deken die (vaak met plastic of glazen kralen) is verzwaard. Dit wordt gedaan om extra druk uit te oefenen op je lichaam terwijl je in bed of op de bank ligt. Deze druk zorgt voor een ‘deep pressure stimulation’. Een therapeutische techniek om je zenuwstelsel in ontspannings-mode te brengen

Wat is diepe druk stimulatie? (DDS)

Diepe druk stimulatie, of ‘deep pressure stimulation’ is een methode die wordt gebruikt om een goede verwerking van prikkels te stimuleren. Dit klinkt misschien een beetje onduidelijk. Dus laten we hier verder op induiken.

Diepe druk stimulatie is een tedere, maar toch ferme druk die ons zenuwstelsel ontspant. Deze druk kan worden toegepast met de handen, speciale massage tools of door verzwaarde dekens.

Het effect van DDS op het zenuwstelsel

Heel leuk, die diepe druk stimulatie, maar we weten nog steeds niet waarom het je lichaam in een ‘ontspannings-mode’ brengt.

Hiervoor zullen we een dieper kijkje moeten nemen naar de werking van ons zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee tegenovergestelde delen. Het sympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuwstelsel.

Het sympathische stelsel

Het sympathische stelsel reageert op gevaar, stress of andere situaties waarbij er snel gehandeld moet worden. Ooit was dit systeem enorm belangrijk voor de overleving van onze soort. Het zorgt er namelijk voor dat we overgaan op onze overlevingsmechanismen. Het sympathische stelsel zorgt voor de aanmaak van het hormoon Cortisol.

• Cortisol

Cortisol is een stresshormoon. Het zorgt ervoor dat we langer alert kunnen blijven in bedreigende situaties. Vroeger was dit belangrijk wanneer we moesten vechten of vluchten voor gevaar. Maar ook nu maak je nog Cortisol aan in situaties die veel van je vragen. Denk eens aan een moeilijke toets. Cortisol zorgt voor een tijdelijke toename van suiker dat door je bloed gepompt wordt. Deze suiker houd je lichaam alert.

Het parasympathische stelsel

Het parasympathische stelsel wordt daarentegen actief wanneer we ons in ‘veilige en rustgevende’ situaties bevinden. Zo weet het lichaam wanneer het tijd is voor herstel en rust. Bij de activering van het parasympathische stelsel wordt de spijsvertering verbeterd, remt de hartslag en ademhaling en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Het parasympathische stelsel zorgt voor de aanmaak van de hormonen melatonine en serotonine.

• Melatonine

Melatonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in het slaap-waakritme van ons lichaam. De aanmaak van melatonine stijgt wanneer je lichaam zich in ‘rust-modus’ bevindt. Zo weet je lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen.

• Serotonine

Serotonine is een hormoon dat ook meer aangemaakt wordt wanneer je lichaam zich in ‘rust-modus’ bevindt. Dit hormoon is bevorderlijk voor je slaap en je emotie. Mensen met een depressie hebben vaak last van een laag-serotonine niveau.

Het effect van de verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken is een uiterst geschikte tool om ‘diepe druk stimulatie’ mee toe te passen. Dat komt omdat je onder de deken een veilig en geborgen gevoel krijgt. Deze triggert het parasympathische stelsel en brengt je lichaam in ruststand.

Uit onderzoek bleek dat 78% van de respondenten zich kalmer voelde met gebruik ten opzichte van zonder het gebruik van de verzwaringsdeken. Ook had 68% minder last van onrustige gedachten en gevoelens.

De deken voelt: “Als een lekker warme knuffel”, en dat is ook precies de reden waarom je er zo heerlijk kalm van wordt. De diepe druk stimulatie kalmeert je spieren, je zenuwen en daarmee ook je hersenen. Hierdoor weet je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen of rusten.

 

Hoe gebruik ik een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is heel makkelijk in gebruik. Je hoeft er namelijk alleen maar onder te liggen. Of je nou wil genieten van een heerlijke nachtrust of wanneer je een heerlijke pageturner uit wil lezen op de bank het maakt eigenlijk niet zoveel uit!

Dankzij het dubbele stiksel in de verzwaarde dekens van Simply Cosy blijft de vulling goed verdeeld zitten. Dus ook hier hoef je helemaal niets voor te doen.

Wanneer je begint met het gebruik van een verzwaringsdeken kan het gewicht even wennen zijn. Het is namelijk nogal wat, een deken van 6 tot 10 kg bovenop je! Sommige mensen zullen meteen profijt hebben bij het gebruik van een verzwaringsdeken, en de eerste nacht al als een blok in slaap vallen.

Meestal moet het lichaam enkele dagen wennen voordat een duidelijk verschil in slaap merkbaar is. Het kan soms tot wel 10 dagen duren voordat je het helemaal gewend bent. Geef je lichaam dus de tijd!

 

Voor wie zijn verzwaringsdekens geschikt?

Verzwaarde dekens zijn geschikt voor iedereen! Simply Cosy heeft verzwaringsdekens in verschillende soorten en maten. Zo bieden we ook modellen aan speciaal voor kinderen.

* Check hier onze volledige verzwaringsdeken-keuzegids

Over het algemeen zijn er vier verschillende groepen die het meeste baat hebben bij het gebruik van een verzwaringsdeken:

  • Verzwaringsdekens bij slaapproblemen
  • Verzwaringsdekens bij autisme
  • Verzwaringsdekens bij ADHD
  • Verzwaringsdekens bij angst

Verzwaringsdekens bij slaapproblemen

Werkt een verzwaringsdeken echt bij slaapproblemen? Volgens onderzoek aan de universiteit van Gothenburg (Zweden) wel! Ze ontdekte niet alleen dat de testers zich subjectief rustiger voelde na het slapen met de deken. Maar dat ze ook objectief langer sliepen!

Verzwaringsdekens bij autisme

Temple Grandin, hoogleraar aan de universiteit van Colorado en hoogbegaafd persoon met autisme. Schreef in haar boeken over het effect van diepe druk op kinderen met autisme. Ze merkte zelf de positieve effecten van ‘diepe druk’ als kind. Het wist haar te kalmeren wanneer dit het meest nodig was.

Lees je in over verzwaringsdekens en je zult vaak terug zien komen dat het voelt als een warme knuffel. Een knuffel echter, is vaak overprikkelend. Dat komt omdat een knuffel niet altijd voor dezelfde druk geeft. Sommige mensen geven nou eenmaal hardere knuffels dan anderen.

Verzwaarde dekens proberen het effect van een knuffel na te bootsen. Het enige verschil? De verzwaringsdeken verdeelt haar gewicht gelijkmatig over je lichaam. Hierdoor is de druk overal hetzelfde en profiteer je maximaal van de diepe druk stimulatie.

Verzwaringsdekens bij ADD/ADHD

Het toepassen van diepe druk stimulatie bij kinderen met ADHD is uiterst populair aan het worden. Natuurlijk niet geheel onterecht. Verzwaarde dekens zorgen voor rust en kalmte. Iets wat niet bepaald voorhanden licht bij deze kinderen. Een goede nachtrust is ook voor jouw kleine druktemaker belangrijk.

Een ander voorbeeld van diepe druk stimulatie bij kinderen met ADHD, is het dragen van een verzwaard vest. Dit heeft volgens onderzoek een bewezen positief effect op de concentratie van ADHD’ers op school.

Helaas is een verzwaard vest vaak prijzig. Ook zal je kind het waarschijnlijk niet in dank afnemen met een soortgelijk vest naar school te moeten….

Verzwaringsdekens bij angst en depressie

Helaas zien we al een tijdje groeiende cijfers op gebied van angst en depressie. Een verzwaarde deken kan helpen om deze angst te verminderen en de gebruiker een veilig en geborgen gevoel te geven. Uit dit onderzoek blijkt 60% van de gebruikers (mensen met een geestelijke gezondheidscrisis) zich merkbaar rustiger voelde na het gebruik van de verzwaringsdeken.

Conclusie

Is een verzwaringsdeken wat voor jou? Bekijk onze webshop en ontdek welke verzwaringsdeken het beste bij jou past. Probeer Simply Cosy nu 30 dagen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 390 reviews.