In dit artikel:

Blog

Verzwaringsdekens bij psychiatrische patiënten

Delen
Delen
Delen

Psychiatrische klachten uiten zich op allerlei verschillende manieren. Toch is slapeloosheid een veelvoorkomend probleem onder psychiatrische patiënten. Deze slaapproblemen zorgen vaak voor een verhoogd stressniveau en een heel scala aan andere klachten. In de psychiatrie worden verzwaringsdekens daarom al enige tijd toegepast. Ze helpen namelijk tegen de slapeloosheid van patiënten. In dit artikel leggen we je uit wat de invloed is op verzwaringsdekens bij psychiatrische patiënten!

Recent onderzoek over verzwaringsdekens bij psychiatrische patiënten

Recent onderzoek heeft onlangs weer aangetoond dat verzwaringsdekens een positief effect hebben op de slapeloosheid van psychiatrische patiënten. Volgens dit onderzoek heeft dit positieve effect op de slaap van patiënten een hoop positieve bijwerkingen! Patiënten in het onderzoek:

  • Ervaarden minder slapeloosheid s’nachts
  • Konden beter doorslapen
  • Voelden zich energieker gedurende dag
  • Voelden zich minder vermoeid, depressief en angstig

Psychiatrische patiënten die sliepen met verzwaringsdeken hadden een 26 keer hogere kans om hun slapeloosheid met minstens 50% te verminderen. Daarnaast was de kans op herstel van hun slaapproblemen 20 keer hoger!

Het oplossen van deze slapeloosheid heeft ook een enorme impact op de overige psychiatrische klachten. In sommige gevallen kan slapeloosheid zelfs een oorzaak zijn van psychiatrische problemen.

Waarom is slaap belangrijk voor onze mentale gezondheid

Volgens het Trimbos instituut hebben volwassenen die slecht slapen niet alleen een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, coronaire hartziektes, beroertes maar ook op psychische klachten zoals depressie en dementie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat slechte slaap bij jongeren leidt tot slechter cognitief functioneren en gedragsproblemen. 

We mogen dus wel stellen dat slaap niet alleen essentieel voor ons lichaam maar ook voor onze geest is. Het is een momentje waarop onze hersenen onze gedachten op een rijtje moeten zetten. En weer herstellen voor de volgende dag.

De magie achter verzwaringsdekens verklaard

Waarom heeft de verzwaringsdeken nou zo’n positief effect op onze nachtrust? Hoe kan het nou dat je onder een zwaardere deken zoveel beter slaapt? Dat komt door Diepe Druk Stimulatie. De druk van jouw verzwaringsdeken zorgt ervoor dat verschillende spieren en gewrichten een druk voelen die het Parasympathische stelsel activeert. Dit wordt ook wel omschreven als de “rust-modus” van je lichaam.

Vrouw ligt onder blauwe verzwaringsdeken in bed

Tijdens deze rust-modus maakt je lichaam meer stofjes zoals melatonine aan. Daarnaast zorgt het voor een onderdrukking van de aanmaak van Cortisol, het stresshormoon. Naast deze effecten geeft het liggen onder een verzwaringsdeken je ook nog eens een heel veilig en geborgen gevoel. 

Wil jij het ook proberen? 

Wil jij ook een verzwaringsdeken proberen? Verzwaringsdekens worden steeds populairder. Dat vinden we volledig terecht! Verzwaringsdekens kunnen helpen bij:

Daarnaast zijn verzwaringsdekens geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Ben jij klaar om weer van je slaap te genieten? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 880 reviews.