In dit artikel:

Blog

5 tips om beter door te slapen voor volwassenen

Delen
Delen
Delen

Lukt het jou maar niet om fatsoenlijk door te slapen? ‘S nachts word je constant wakker na een slaap die qua lengte meer lijkt op een dutje en pas na lang malen en draaien lukt het je om weer in slaap te vallen, althans voor de komende twee uurtjes, want dan word je alweer wakker… In deze blog geven we je 5 tips om beter door te slapen!

Wat is doorslapen voor volwassenen?

Wat bedoelen we met doorslapen? Doorslapen voor volwassenen is eigenlijk zó veel slapen zonder al te veel en te lange onderbrekingen. Hierdoor word je uitgerust en energievol wakker

Waarom lukt het mij niet om door te slapen?

Als het jou als volwassenen niet lukt om door te slapen zijn er vaak een aantal mogelijke oorzaken. Als eerste moet je weten, niemand slaapt echt ononderbroken 6-8 door. We doorlopen allemaal een slaapcyclus. Deze bestaat uit meerdere fasen die we allemaal doorlopen in onze slaap. Na het doorlopen van deze slaapcyclus worden we kort wakker. Misschien is je dit nog nooit opgevallen, de meeste mensen vallen namelijk direct weer in slaap. 

Word je ‘s nachts vaak wakker zonder terug in slaap te vallen? Dan is er mogelijk een factor in je omgeving die dit veroorzaakt. Met de volgende tips pak je deze factoren bij de kern aan.

Tips om beter door te slapen voor volwassenen

Heb jij moeite met doorslapen? Dan zijn deze tips om beter door te slapen zeker het proberen waard!

1. Zoek ontspanning op

Druk druk druk, iedereen heeft het druk! Zorg jij wel voor genoeg ontspanning overdag? Drukte zorgt vaak voor stress en zoals je misschien al kunt raden heeft stress een enorme invloed op je slaap. Hoe vaak denk je nog aan allerlei dingen voordat je in slaap valt of word je wakker omdat je aan iets denkt dat je erg bezig houdt. 

Stress is niet zomaar ‘een gevoel’. Er verandert wel degelijk iets in je lichaam wanneer je gestresst bent. Er wordt meer van het stresshormoon cortisol aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat er meer suiker in je bloed komt waardoor je actiever wordt. Dit heeft niet alleen invloed op hoe snel je in slaap kunt vallen maar zorgt er ook nog eens voor dat je aanzienlijk minder goed door kunt slapen. Wanneer je met stress gaat slapen word je ook met stress wakker. 

Hierdoor begint je dag met stress en zit je in een soort vicieuze cirkel!

Wat je kunt doen om stress te voorkomen is regelmatig een korte pauze inlassen. Doe 5-10 minuten even heel iets anders. Ga voor een korte wandeling, een gesprek met een collega of lees een boekje of tijdschrift. Na de korte pauze heb je meer energie om verder te gaan en je je beter concentreren. Als je regelmatig een kort moment van ontspanning neemt heb je uiteindelijk minder stress. 

Hier kan een verzwaringsdeken je helpen. Verzwaringsdekens zijn speciaal ontwikkeld om je meer rust te bieden. Het liggen onder een verzwaringsdeken remt de aanmaak van het stresshormoon cortisol en bevordert je natuurlijke aanmaak van melatonine waardoor je sneller in slaap valt en beter doorslaapt!

Lees hier onze tips om sneller in slaap te vallen

2. Let op je lichaamstemperatuur

Je lichaamstemperatuur is een tweede belangrijke factor in het wel- of niet goed door kunnen slapen. Onze lichaamstemperatuur daalt namelijk wanneer we gaan slapen. Deze lagere temperatuur heeft ons lichaam nodig om goed door te kunnen slapen. 

Wordt je vaak warm en klam wakker? Dan kan het zijn dat je overdag niet actief genoeg bent. Wanneer jij je lichaam overdag niet genoeg inspant, lukt het je lichaam ‘s nachts niet om genoeg af te koelen. Probeer daarom minstens 3x in de week te sporten en maak daarnaast regelmatig een kleine wandeling. Vooral als je een kantoorbaan hebt is dit belangrijk!

Een andere oplossing kan zijn om voor een dekbed te kiezen wat minder warm is, een raampje op een kier te zetten of om zonder pyjama te slapen. De ideale slaapkamertemperatuur ligt volgens experts tussen de 16 en 18 graden. Het kan ook nog zo zijn dat je het juist heel koud hebt wanneer je gaat slapen. In dat geval zou je juist kunnen kiezen voor een warmer dekbed, slapen in een pyjama of zorgen dat je niet op de tocht ligt.

3. Beperk geluid!

Onze hersenen zijn ‘s nachts een stuk gevoeliger voor geluid. Dat komt omdat we in de oertijd goed op moesten letten wanneer we gingen slapen. Je kon ieder momenten beslopen worden door een jachtdier en terwijl je slaapt kun je niet om je heen kijken! Duizenden jaren geleden was dit super handig voor de overleving van onze soort, maar als je aan een drukke weg woont of last hebt van een snurkende partner is dit minder handig!

Word jij ‘s nachts van de kleinste geluidjes al wakker? Probeer het geluid bij de bron aan te pakken. Zo zijn er bijvoorbeeld bitjes voor mensen die knarsetanden en snurken, als je aan een drukke weg woont kun je bijvoorbeeld met oordopjes slapen.

4. Drink niet teveel voor het slapen

Wakker worden om naar de w.c. te moeten is erg erg vervelend. Niet iedereen kan daarna ook weer goed inslapen. Probeer niet of heel weinig te drinken voordat je gaat slapen. 

5. Eet voldoende (en gezond)!

Zorg dat je niet met een lege maag naar bed gaat, zo voorkom je dat je midden in de nacht wakker wordt met honger! Dit betekent ook niet dat je jezelf helemaal vol moet proppen voor je in bed gaat liggen, beperk jezelf tot een gezonde snack voor het slapen gaan zoals een wortel of augurk.

Over Simply Cosy

Wist je dat je wel 1/3e van je leven slapend doorbrengt? Simply Cosy wil slaap voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we met de verkoop van producten die een natuurlijke slaap verbeteren en door informatie te delen met iedereen die hiernaar op zoek is. Benieuwd hoe Simply Cosy jouw kan helpen? Bekijk onze website, hier vind je een hele selectie aan verzwaringsdekens en hoezen.

Heb jij nog tips om beter door te slapen voor volwassenen? Laat jouw beste tips vooral achter in een reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 880 reviews.