In dit artikel:

Verzwaringsdeken ervaring eva
Blog

Eva (37): “Slapen voelde als een straf”

Delen
Delen
Delen

Al jaren slaap ik enorm slecht. Ik kan me de laatste nacht dat ik écht doorsliep nauwelijks herinneren. Naar bed gaan voelde voor mij lange tijd eerder als een straf dan een beloning. Wanneer ik naar bed ging, lag ik standaard urenlang te woelen en te draaien. Ik was onrustig, ik kon me moeilijk ontspannen en doordat ik zo weinig sliep, ging mijn gezondheid ook achteruit. Ik was continu moe en futloos, ik kon mij niet goed focussen op mijn werk en mijn energielevel stond iedere dag op het allerlaagste pitje. Ik voelde me langzaam een zombie worden en had vrijwel nergens meer zin in. De dagen waren kort en de nachten veel te lang.

Niks leek te helpen

Tijdens al deze slecht slapende jaren heb ik meerdere dingen geprobeerd. Zo dronk ik iedere avond warme thee voor het slapengaan en keek ik geen televisie in de hoop dat ik sneller moe zou worden. Slaapmeditaties had ik na een tijdje ook allemaal al uitgetest, maar verbetering in mijn slaapritme was er niet. Sommige nachten kwam ik sneller in slaap, dat wel, maar het voelde iedere ochtend toch weer alsof ik een marathon had gelopen.

Er leek voor mij nog maar één oplossing te zijn: slaapmedicatie. Dit was echter iets wat ik liever niet wilde gebruiken, omdat ik niet afhankelijk wil zijn van een medicijn om goed te kunnen slapen. Ik zat met mijn handen in het haar en wist niet meer wat te doen. Ik wilde gewoon lekker kunnen slapen, net als elk ander.

De gouden tip? 

Een vriendin wees mij op iets waar ik nog niet eerder van had gehoord: verzwaringsdekens. Zij zei dat deze helpen om sneller en dieper te slapen waardoor je veel meer uitgerust wakker wordt. Ze had hier zelf al ervaring mee, want haar kindje kon ook lange tijd niet goed slapen. Zij kocht voor hem een verzwaringsdeken en wonder boven wonder sliep haar zoontje weer als vanouds.

“Ik dacht: is een deken dan de oplossing voor mijn jarenlange strijd?”

Ze gaf aan dat deze dekens er ook voor volwassenen zijn. Ik was eerst een beetje sceptisch. Zou een deken echt de oplossing zijn? Het klonk voor mij eigenlijk te mooi om waar te zijn. Maar, ik ben de beroerdste niet en ik had inmiddels alles over voor een goede nachtrust, dus nooit geschoten is altijd mis, en ik besloot er een te bestellen.

Weer energie voor tien

De deken werd snel geleverd en ik was erg benieuwd of het me ging helpen. De eerste nacht was ik een beetje zenuwachtig. Normaal slaap ik onder een dun dekentje dus een deken van 6kg was ik niet gewend. Hoewel ik bang was dat de deken veel te warm zou zijn, was dit helemaal niet zo. Het gewicht van de deken vond ik enorm aangenaam. Het gaf me het gevoel alsof iemand me stevig vasthield. De subtiele zwaarte liet mijn lichaam denken dat het intensief bezig was geweest en ik voelde me langzaam ontspannen. Ik heb die nacht nog nooit zo lang en diep geslapen. De volgende ochtend werd ik dan ook vrolijk en uitgerust wakker. Ik voelde me fit, had energie voor tien en was klaar voor de dag.

Ik gebruik de verzwaringsdeken nu zo’n zes maanden en ik ben er erg blij mee. Natuurlijk val ik niet elke nacht meteen als een blok in slaap, er zijn ook avonden dat ik hier nog wat moeite mee heb. Vooral na een drukke, intensieve dag merk ik dat het niet altijd lukt. Gelukkig kan ik zeggen dat dit niet zo heel vaak meer voorkomt en zelfs al is het zo’n nacht dan helpt de deken me in ieder geval om ontspannen in bed te liggen. Na jaren kan ik eindelijk weer zeggen dat ik blij ben om naar bed te gaan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 880 reviews.