In dit artikel:

uitgerust wakker worden
Blog

5 voordelen van een verzwaringsdeken

Delen
Delen
Delen

Hij wordt steeds populairder: De verzwaringsdeken, ook wel bekend als weighted blanket of zwaarte deken. Zoals de naam verklapt, is een verzwaringsdeken letterlijk een deken die verzwaard is, vaak met glazen microkorrels. De verzwaarde deken is oorspronkelijk ontwikkeld om te gebruiken in de zorg voor bijvoorbeeld mensen met autisme. Uiteindelijk bleek dat iedereen baat kan hebben bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Maar wat voor voordelen kan een verzwaringsdeken jou bieden? 

Makkelijker ontspannen en in slaap vallen

Een verzwaringsdeken zorgt voor een zachte druk verdeeld over het lichaam. De druk is vergelijkbaar met het krijgen van een liefdevolle knuffel. De druk op het zenuwstelsel stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en het gelukshormoon serotonine. Dit wordt ‘diepe druk stimulatie’ genoemd. Wanneer je dus onder een verzwaringsdeken gaat liggen kunnen lichaam en geest makkelijker tot rust komen. Het gevolg is dat je makkelijker in slaap zult vallen.  

Minder last van stress & angst

Naast de verhoogde aanmaak van melatonine en serotonine, wordt de aanmaak van het stresshormoon cortisol geremd. De aanmaak van cortisol is een reactie op angst- of stressprikkels en zorgt voor een verhoogde hartslag en bloedsuikerspiegel. De gevolgen zijn een gespannen gevoel, slechte nachtrust en negatieve emoties. Het gebruik van een verzwaringsdeken vermindert op een natuurlijke manier het cortisol in je lichaam waardoor je minder stress & angst ervaart.  

Beter herstel lichaam en geest

Een goede nachtrust is essentieel om te kunnen herstellen van alle prikkels die je overdag te verwerken krijgt. Zowel fysiek als mentaal. Mensen die slecht slapen zijn sneller vermoeid en ervaren meer stress. Dit komt doordat je niet kan doorslapen en hierdoor te weinig diepe- en REM slaap krijgt. Deze slaapfasen zijn belangrijk voor het verwerken van prikkels en het laten herstellen van lichaam en geest. Een verzwaringsdeken kan ervoor zorgen dat je makkelijker in een diepe slaapfase beland waardoor je lichaam beter herstelt.

Meer energie overdag

Het gevolg van een goede nachtrust is een uitgerust lichaam. Hierdoor heb je meer energie overdag om te doen en laten wat je wilt. De hoeveelheid energie die je per dag hebt, bepaald voor een groot deel jouw kwaliteit van leven. Je energieniveau beïnvloedt je humeur en hoeveel je voor elkaar kunt krijgen overdag. Hoe meer energie je iedere dag hebt, des te meer je uit het leven kunt halen!

Deken kan minder snel gestolen worden

Je zult het vast herkennen. Je ligt lekker te slapen en ineens wordt je dekbed langzaam van je afgetrokken. Je partner steelt stiekem jouw deel van het dekbed! Dit zal niet zo snel gebeuren met een verzwaringsdeken. Niet alleen is de deken voor jou zelf, hij weegt nog eens aanzienlijk meer dan een normaal dekbed. Dat is dus mooi meegenomen 😉

Wat kan een verzwaringsdeken voor jou betekenen? 

Ben je benieuwd of een verzwaringsdeken iets voor jou of jouw kind kan betekenen? Bekijk ons ruim aanbod van verzwaringsdeken voor volwassenen en verzwaringsdekens voor kinderen 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van simplycosy.nl/home/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 880 reviews.